Vorig jaar bleef het stil

De vastelaovend in Roermond wordt wel degelijk geopend op 11 november. Traditioneel met elf kanonschoten, om 11.11 uur op het Munsterplein in hartje stad.

Het is een traditie die al tientallen jaren door de Prinselikke Stadts-Garde Faubourg St. Jacques in stand wordt gehouden. De – letterlijk – knallende opening van het nieuwe vastelaovendseizoen in de bisschopsstad. Vorig jaar gooide het coronavirus roet in het eten en zweeg het kanon voor het eerst sinds de oprichting van de garde. Niemand had toen kunnen bevroeden dat het virus twaalf maanden later nog altijd zijn stempel zou drukken op de samenleving. Dusdanig, dat door de provinciale opening van het ‘vijfde seizoen’, die voor het eerst op het Stationsplein in Roermond zou plaatsvinden, afgelopen week een dikke streep werd gezet. Daarnaast gaan tal van andere roodgeelgroen ingestoken evenementen niet door.

Jubileum

„Ontzettend jammer natuurlijk voor iedereen die zich enorm verheugd had op het festijn”, zegt Ted van Etten, sinds januari 2015 kommandant van de stadsgarde. „Maar wij schieten de vastelaovend gewoon in. Voor ons wordt het hoe dan ook een speciaal jaar. Het is namelijk vier keer elf jaar geleden dat de Prinselikke Stadts-Garde Faubourg St. Jacques werd opgericht. In de carnavalswereld een bijzonder jubileum, waar we samen met vastelaovend vierend Remunj middels diverse activiteiten feestelijk bij stilstaan.”

Franse pakken

Het fundament voor de oprichting van de garde werd in 1977 gelegd in een van de cafés die de stad rijk is, weet Van Etten. „Zoals dat wel vaker het geval is, werd onder het genot van een glaasje gerstenat door enkele prominente stadgenoten gebrainstormd over hoe ze de vastelaovend in Roermond wat meer kleur en fleur zouden kunnen geven.” Lang verhaal kort: het werd uiteindelijk een op Duitse leest geschoeide en in Franse pakken gestoken garde, die onafhankelijk en niet verbonden aan welke vereniging de Roermondse vastelaovend opluistert. „En dat al 44 jaar lang. Met lol en plezier als verbindende factor”, lacht de kommandant.

In het kader van het 4×11-jarig bestaan is de Prinselikke Stadts-Garde Faubourg St. Jacques op 13 februari 2022 gastheer van het Euregionaal Gardetreffen en staan een week later, op 20 februari in het Witte Kerkje in Voorstad Sint Jacob het gardebal en de jubileumreceptie op het programma.

„Maar eerst laten we op 11 november het kanon elf keer bulderen, want één jaar zonder kanonschoten is wat ons betreft meer dan voldoende. Vastelaovend same”, besluit kommandant Van Etten.

www.limburger.nl
9-11-2021

Spread the word. Share this post!