Eine Gardis is nieks zonger Klatergoldj op ziene boek, want zonger medalies löp hae gein drie daag naeve zien sjoon…

De Kommedante Plaat

Dit is het officiële teken dat men is ingelijfd binnen de Stadts-Garde. Deze medaille ‘plaat’ draagt de Stadts-Garde altijd als we in het Gardepak zijn. De ‘Kommedante Plaat’ wordt uitgereikt door de Kommandant. Een ‘Kommedante plaat’ hoort om de nek en plat op de borst. Iedere nieuwe Kommandant heeft het recht om een nieuwe plaat te laten ontwerpen. De laatste Kommandanteplaat is uitgegeven in november 2015. De bladen van de afgebeelde Franse lelie hebben de vorm van een hart. De gardist staat met zijn voeten in de vlag van Roermond, de geboortestad van de Garde. Onderaan staat de tekst à côté mes amis, de lijfspreuk, wat staat voor Samen met elkaar.

De Zilveren Gardesjpang

Oftewel de ‘Zilveren Gardeman’ heeft iedere Gardist die officieel bij de Garde hoort. De ‘sjpang’ wordt op de jas gedragen naast de kruisbanden, dus op het hart. En hoort dus bij het uniform. De kleine ‘Zilveren Gardeman’ kan ook worden uitgereikt aan niet Gardisten die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de Vastelaovend in het algemeen. Deze ‘sjpang’ wordt dan ook uitgereikt aan alle Prinsen tijdens hun receptie. Detail, van de niet-Gardisten, die in het bezit zijn van een ‘Zilveren Gardeman’, wordt verwacht dat ze deze ten alle tijden in het seizoen dragen. Mocht het zo zijn dat degene hem niet draagt, dan kost het hem een vat bier voor de hele Garde. Helaas betrappen we maar weinig mensen op het niet dragen van de ‘sjpang’.

De Gouden Gardesjpang is een speciale uitvoering van de ‘Zilveren Gardeman’ voor leden die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Garde. Hij wordt bij uitzondering uitgereikt. Het bestuur beslist over het toekennen van deze ‘sjpang’. De drager bepaalt wanneer hij hem draagt.

De kleine Zilveren en Gouden Gardeklopper

De Gardeklopper is er in verschillende uitvoeringen en is een jubileumspeld. Zo kennen we de uitvoeringen in het zilver, goud en goud met diamant. Iedere uitvoering voor een andere jubileum. De ‘Kleine Zilvere Gardeklopper’ heeft iedere Gardist die 1×11 jaar lid is van de Stadts-Garde.
De ‘Kleine Gouden Gardeklopper’ is voor leden die 2×11 jaar dienstverband hebben. En de ‘Kleine Gouden Gardeklopper met Diamant’ is voor leden die al 3×11 jaar bij de Garde zijn. Momenteel is er één drager van deze variant en dat is de heer Jos van Rey. Hij werd tijdens het 3×11 jubileum jaar  onderscheiden met deze ‘Klopper’.

’t Rood Kweske

Dit ‘kweske’ mag worden gedragen als een onderscheiding en wordt uitgereikt door de officieren aan een Gardist of een Flemmetet. Het word gedragen op de kraag, bij gardisten en gewoon ergens anders door de flemmetetten.

De Zilveren Buut

Dit is een onderscheiding van de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge. Uitgereikt aan de gardisten die destijds deel uitmaakten van de 1×11 jubilerende Garde. De onderscheiding wordt alleen in het seizoen gedragen.

De Koperen Spitse Plaat

Deze plaat werd vroeger uitgereikt aan Gardisten die lid werden. Ze kregen dan een bijnaam. De bijnaam werd aan de achterkant van de Spitse plaat gegraveerd.

1x11

De Juubileijum Plaat en Medaliej

Dit is een onderscheiding van de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge. Uitgereikt aan de gardisten die destijds deel uitmaakten van de 1×11 jubilerende Garde. De onderscheiding wordt alleen in het seizoen gedragen.

2×11
3×11
4×11

’t Gardesjild

De Garde heeft in het seizoen van 2004 een Gardetreffe georganiseerd. We hebben toen een klein speldje uitgebracht wat gedragen wordt door Gardisten en iedereen die zichzelf een ‘Vrundj van de Garde’ noemt.

De Oraanje Sjtert

Deze onderscheiding is voorbehouden aan de vaandeldrager of aadvaandeldrager van de Stadts-Garde en de leider van het Gardeneerke. De staart wordt vastgenaaid aan de hoed. We hebben wel een geprobeerd het Sjtertje vast te maken middels extengens maar het te was pijnlijk om te verwijderen.

Feg-Speldje

FEG staat voor Federatie Euroregionale Gardes en is een overkoepelend orgaan voor Gardes uit de Euroregio Maas- Rijn. Iedere Gardist en Flemmetet die lid is van een vereniging die aangesloten is bij het FEG krijgt zo’n speldje.

Persoonlijke  Onderscheidingen

Iedere Gardist die een persoonlijke onderscheiding heeft gekregen van een Prins, Vorst of andere vereniging. Iedere Gardist begint zijn seizoen ‘schoon’ en draagt op de 11de van de 11de alleen Garde platen/medailles en persoonlijk uitgereikte onderscheidingen. Speldjes die aangeschaft zijn op een Gardetreffe worden alleen gedragen op het Gardetreffe of tijdens de Vastelaovesdaag.

’t Klein Kenon

Dit kleine kanonnetje kan worden aangeschaft bij de Kanonnier. Indien gewenst gegraveerd met bijnaam. Het kanonnetje kan echt knallen en word aan de schouder epaulet vast gemaakt.